WSZYSTKO ZNAJDZIESZ W KREDENSIE

O klimacie, aromatycznej kawie, unikatowych piwach, wyśmienitej kuchni i irlandzkich ciastach mówi manager katowickiego Pubu Kredens – Mateusz Mola.

Co wyróżnia Pub Kredens na tle innych lokali w Katowicach ?

Myślę, że przede wszystkim charakter. Zarówno Duży Kredens, jak i Mały Kredens mają staroświecki wystrój. Wiekowe, solidne meble, tapety w stylu retro – to elementy, które tworzą domowy klimat. Dziś wyróżniamy się jeszcze bardziej, bo większość lokali bazuje na europaletach, które sprawiają, że w lokalu jest surowo, a nie jak u nas – ciepło i przytulnie. Obydwa lokale są świetnie zlokalizowane. Mały Kredens znajduje się przy ul. Stanisława 5 – czyli w przecznicy najbardziej rozrywkowej ulicy w Katowicach. Jest kilka kroków od klubów i dyskotek, a jednocześnie z boku całego tego zgiełku. Duży Kredens mieści się przy ul. Jacka 9 – w znacznie spokojniejszej okolicy, a jednak nadal bardzo blisko centrum.

Jakie specjalności może zaproponować barista?Dla kawoszy, oprócz standardowych pozycji z świeżo mielonej kawy, mamy do zaproponowania naszą kultową – Kawe Gigant. Jest to ponad pół litra kawy na podwójnym espresso ze spienionym mlekiem. Pozycja, która postawi na nogi nawet najbardziej zmęczonego dniem klienta. Dla tych, którzy przychodzą do nas na coś mocniejszego, czeka szeroka gama standardowych drinków, jakie spotyka się na całym świecie. Natomiast jeśli chodzi o piwa, to oferujemy najpopularniejsze irlandzkie klasyki.

 

Czym może zaskoczyć klientów Szef kuchni?

Kuchnia w dużej mierze nawiązuje do stylu włoskiego. Codziennie uzupełniamy menu o danie dnia. Ponadto można zjeść u nas przepyszne swojskie pierogi i prawdziwe burgery wołowe.

Na co można liczyć po obiedzie? Jakie desery podajecie Państwo do kawy?

Duża część ludzi przychodzi do nas właśnie ze względu na ciasta. Sami robimy włoskie desery, a ciasta zamawiamy z zaprzyjaźnionej cukierni. Kiedyś były to dwa rodzaje ciast dziennie, dziś jest to około siedmiu rodzajów, zaprezentowanych na specjalnej wystawce. Są to typowo irlandzkie przysmaki przyrządzane np. na serku philadelphia ze słodkim dodatkiem lub np. słony karmel – ciasto karmelowe z dużą ilością słonych orzechów.

 

Wiadomo, że w pubach dużą rolę odgrywa personel. Czym Pan się kieruje przy doborze pracowników?

Staram się zatrudniać młodych ludzi – 90 proc. to studenci. Są to osoby kontaktowe, które potrafią doradzić niezdecydowanemu klientowi lub polecić coś na co sam by się nie zdecydował, a trafi w jego gusta. Stąd też stosunkowo niski barek, który nawiązuje do stylu angielskich pubów. Barman może dzięki temu prowadzić swobodnie rozmowę z zamawiającym i umilić mu jednocześnie czas.

W gablotach widać też firmowe gadżety. Skąd ten pomysł?

W zeszłym roku wyprodukowaliśmy gadżety, które promują śląski folklor. W obecnych czasach promuje się regionalne klimaty, a my czujemy się częścią katowickiego. Stąd też na koszulkach duży napis Katowice, a tylko gdzieś z boku małe logo Kredensu. Do zaproponowania mamy 2 rodzaje unikatowych kubków i 4 rodzaje koszulek, które można nabyć bezpośrednio u barmana. Obydwa nasze lokale firmuje ten sam logotyp i w taki właśnie sposób staramy się je promować.

Czy podczas 16 lat działalności coś sie zmieniło w Kredensie?

Na przestrzeni ostatnich lat bardzo dużo. Z odgrzewanych zapiekanek i tostów zrezygnowaliśmy na rzecz profesionalnej kuchni. To przełożyło się na dotarcie do klientów, którzy kiedyś do nas nie zaglądali. Mały Kredens jest mały już tylko z nazwy. Gdy nabyliśmy lokal mieścił zaledwie 25 osób, a w tym roku możemy już w nim gościć 100 klientów. W Dużym Kredensie na gości czeka taras otwarty w sezonie letnim, a w środku nowa wystawka z ciastami. Ciągle ulepszamy nasze lokale, a kto wie czy w przyszłości nie powstanie kolejny, również w Katowicach.

 

źródła zdjęć: http://silesiasmakuje.pl/katowice-pub-kredens-ma-nowe-rozszerzone-menu-zawstydzi-niejedna-restauracje/ , http://www.kredens-pub.pl

You May Also Like