Coraz więcej nowości wśród eko smaków!

Ekologia i Ochrona Środowiska Informacje

Z uwagi na duże wymagania ekologicznego rynku, producenci żywności stają na wysokości zadania, tworząc szeroką gamę posiłków tego typu. Poza jedzeniem coraz bardziej znane są ekologiczne napoje, a szczególnie herbatki, które oczyszczają organizm z toksyn i w dużym stopniu poprawiają samopoczucie. Wybór owocowych naparów jest szeroki, jednak owoce mogą niedługo stracić na popularności, ponieważ coraz większe zainteresowanie wzbudzają warzywne kompozycje herbat.

Poza wartościami odżywczymi, przyswajanymi w formie płynnej, susz pozostający po naparze – bogaty w witaminy – również można spożyć.

Ciekawe stały się również ekologiczne przekąski tj. chrupki z soczewicy o różnych smakach, które zawierają sporo błonnika oraz białka, a także mąka kokosowa, od niedawna dostępna również na polskim rynku. Produkt jest wynikiem przemiału ekologicznego miąższu kokosa. Poza słodkim zapachem i szerokim zastosowaniem: można ją dodawać do zup czy sosów, deserów, sałatek i jogurtów; zadziwia walorami leczniczymi. Mąka kokosowa zawiera ok. 4 razy więcej błonnika niż zwykła mąka pszenna, a ponadto ten rodzaj błonnika reguluje poziom cukru i insuliny we krwi. Szczególnie zadowoleni z tego produktu mogą być diabetycy, alergicy czy osoby stosujące dietę pozbawioną glutenu.

Ekologiczne produkty dostępne są niemal wszędzie. Jednak by faktycznie sprostać ekologicznym wymogom – posiłki muszą przejść szereg testów, a każdy powinien zwracać ogromną uwagę na certyfikaty zamieszczane na etykietach produktów. W każdym kraju możemy się spotkać z innymi oznaczeniami na opakowaniach, ale jednym z najbardziej powszechnych jest certyfikat, stosowany na terenie całej Unii Europejskiej „Rolnictwo Ekologiczne”.

/źródło: www.pro-test.pl/