PAŁAC MAŁACHOWSKICH W NAŁĘCZOWIE W DOBRYCH RĘKACH

Gospodarka Informacje

Nałęczów Zdrój SA – właściciel marki Cisowianka – planuje rewitalizację zakupionego przez firmę Pałacu Małachowskich w Nałęczowie, mieszczącego się na terenie Parku Zdrojowego. Cel jest jasny – przywrócić miejscu klimat i rangę dawnych czasów z nowoczesnym akcentem.

 

Polska jest krajem coraz ciekawszym dla obcokrajowców. Na mapie kraju pojawiają się miejsca, które zarówno lokalni entuzjaści, jak i zagraniczni turyści zaznaczają jako obowiązkowe do odwiedzenia. Już niedługo nowym punktem na tej mapie stanie się Pałac Małachowskich w Nałęczowie. Będzie to wyjątkowe, kompleksowe miejsce dla osób ceniących sobie artystyczny klimat na wysokim poziomie. Hotel, kawiarnia i restauracja to fundamenty, na których zostanie zbudowane. W założeniu osób zaangażowanych w projekt, pałac ponownie stanie się centrum życia towarzyskiego uzdrowiska.

Marka Cisowianka jest związana z regionem Nałęczowa, świadoma jego wyjątkowości i pięknych, ponad 200-letnich tradycji uzdrowiskowych. Spółka zainwestowała w odbudowę miejsca, które zarówno dla mieszkańców, jak i dla koneserów kultury i sztuki jest bardzo ważne i wyjątkowe. Pałac stoi w centrum Parku Zdrojowego i z upływem lat wymaga coraz więcej prac remontowych. Wykonanie ich w najbliższym czasie stanie się realne dzięki nowemu właścicielowi.

W czerwcu tego roku Krzysztof Weka – prezes Nałęczów Zdrój SA wraz z małżonką Dorotą Weka zorganizował uroczysty obiad, w którym wzięli udział m. in. przedstawiciele władz miasta, osoby silnie z nim związane, dziennikarze, artyści i pracownicy firmy. Jak sam zauważył, zakup pałacu jest wartością dodaną zarówno dla firmy, jak i przede wszystkim dla miasta Nałęczów. To działanie dla dobra lokalnej społeczności i kultywowania polskich tradycji oraz wspieranie wizerunku marki Cisowianka jako silnie zakorzenionej w tym regionie.

O pierwszych gości nowego gospodarza zadbał zespół Water & Wine – własny  koncept restauracyjny marki Cisowianka. Jak powiedziała Dorota Weka, dyrektor marketingu i PR w spółce Nałęczów Zdrój, w restauracji, która w przyszłości powstanie w Pałacu, mają być wykorzystywane warzywa i owoce z regionalnych upraw ekologicznych i produkty z ogrodu, pasieki, stawu oraz winnicy, które zostały założone przy znajdującym się w pobliżu zakładzie.

Pałac, jak zapewniają właściciele współpracujący z konserwatorem zabytków i władzami miasta, zachowa swój wygląd zewnętrzny odzyskany po przebudowie na początku lat 60. W planie pomieszczeń nastąpią niewielkie zmiany, natomiast charakter wnętrz pozostanie w zgodzie z ich wcześniejszym przeznaczeniem. Pałac Małachowskich pierwotnie był budynkiem barokowym, lecz po licznych przebudowach zachowały się w nim jedynie niektóre elementy, m.in. oryginalne medaliony w Sali Różowej, drzwi z epoki w Sali Zielonej oraz wysoka boazeria z okiennicami, lustrami oraz złoconymi gołąbkami z czasów króla Stanisława Augusta Poniatowskiego.

Jest to najokazalszy obiekt w nałęczowskim Parku Zdrojowym, wzniesiony w drugiej połowie XVIII wieku według projektu królewskiego architekta Ferdynanda Naxa. Spółka Nałęczów Zdrój SA informuje, że zakończyły się badania konserwatorskie w budynku. Teraz Pracownia Architektoniczna – Boris Kudlička i WWAA – we współpracy z wojewódzkim konserwatorem zabytków pracują nad koncepcją projektu rewitalizacji pałacu.