Nowoczesne podejście do branży z tradycją

Ekologia i Ochrona Środowiska Innowacyjność

Historia firmy rozpoczyna się w 1991 roku, w trudnym czasie transformacji gospodarczej. Ćwierć wieku temu Tewes-Bis był niewielką rodzinną firmą z Barczewa w woj. warmińsko-mazurskim, które zajmowało się  produkcją prostych maszyn i urządzeń dla branży mleczarskiej. Dziś to wiodące przedsiębiorstwo branży, którego produkty są wdrażane w wielu krajach świata. Twarogi to jest nasz Core Business.  Atuty firmy to elastyczność, specjalizacja, kompleksowość i zaufanie.

Polska zawsze była jednym z największych producentów mleka w Europie. Piętą achillesową branży, na początku lat 90-tych, był brak nowoczesnego sprzętu, niepokojący w perspektywie otwarcia rynków zagranicznych na polskie produkty. Wtedy powstał pomysł projektowania i budowy maszyn i urządzeń dla branży mleczarskiej, który prof. Śmietana zaproponował Januszowi Skowrońskiemu. Założona wówczas firma Tewes-Bis, w październiku tego roku świętować będzie 25 lat swojego istnienia. Firma początkowo zajmowała się wdrażaniem niewielkich projektów w przemyśle mleczarskim i modernizowaniem istniejących linii. Z czasem, dzięki zwiększaniu się zapotrzebowania na usługi firmy, obroty i kapitał firmy pozwoliły na ekspansję firmy i pierwsze większe inwestycje w innowacje. Firma, chcąc wyróżniać się na tle innych firm, zaczęła tworzyć urządzenia, maszyny oraz całe linie produkcyjne, które oferują najlepszej jakości technologie i przyczyniają się do wyprodukowania „smacznych” produktów. A Tewes-Bis wie, że będą smaczne, jeżeli technologia będzie optymalnie dobrana i wdrożona, zgodnie z wymogami klienta i potrzebami konsumenta. Firma do każdego klienta podchodzi indywidualnie. Każdy projekt jest inny. Wraz z działem technologicznym i konstrukcyjnym tworzymy wszystko sami od podstaw. Oferowane rozwiązania technologiczne są z duszą to znaczy, że Tewes-Bis nie sprzedaje tylko urządzeń ale przede wszystkim  technologie wytwarzania produktów  (twarogu, serów, jogurtów, itp.), szyte na miarę i indywidualne zapotrzebowanie klienta.

Okres największego rozwoju firmy to lata 2000-2012. Wtedy pojawiły się nowe możliwości, nowe innowacyjne projekty, dofinansowania ze środków unijnych na inwestycje i innowacje. Wówczas rozpoczęto rozbudowę hali produkcyjnej i tworzenie nowoczesnego parku maszynowego, którego koszt wyniósł kilkanaście milionów złotych. Powstały najbardziej obecnie znane produkty firmy – kompleksowe linie dla produkcji twarogu formowanego, sypkiego oraz cottage cheese.

Każdy producent robi rozeznanie na rynku. Obserwuje i weryfikuje co się sprzedaje na rynku i wówczas zaczyna szukać producenta tych urządzeń. Między innymi w ten sposób, posiadając szeroką listę referencyjną,   Tewes-Bis pozyskuje kolejnych klientów , u których po przeprowadzeniu niezbędnego audytu, wdraża się projekt dostosowany do jego potrzeb.  Cały proces umaszynowienia, począwszy od przeglądu przyszłej lokalizacji linii do jej uruchomienia oraz zależnie od stopnia zaawansowania, może trwać nawet 12 miesięcy. Wszystko zależy od wielkości i złożoności projektu. W ciągu jednego roku w zakładach firmy w Barczewie realizuje się około 20-30 dużych projektów, których jednorazowa wartość może sięgać kilku milionów złotych. Zdarzają się projekty, których wartość to kilkanaście milionów. Dzięki temu Tewes-Bis jest liderem w tej dziedzinie w Europie Środkowo-Wschodniej, szczególnie oferując linie do produkcji twarogu. Firma wdrożyła swoje projekty u takich potentatów branży mleczarskiej w Polsce jak  Mlekpol, Mlekovita, Grupa Łowicz, Polmlek czy w grupie Lacpol. Firma posiada ustabilizowaną pozycję w Estonii, Łotwie, Rosji, Białorusi, Niemczech, Rumunii na Litwie i Ukrainie, i innych krajach Europy.

Linie do produkcji serów czy twarogów to nie jedyne produkty Tewes-Bis. Wśród jej  propozycji znajdują się takie unikatowe technicznie rozwiązania, jak linie produkcyjne dla jogurtów czy cottage cheese, nowatorska kolumna formująco-prasująca bezformowa o stałej wagowości oraz np.: rozwiązania dla przemysłu lodziarskiego. Ostatnio firma podjęła decyzję o rozszerzenie swojej działalności i wdraża projekty w przemyśle soków, napojów i piwowarstwie. Firmy współpracujące, takie jak Tewes-Klima, od ponad dziesięciu lat z sukcesem projektują i wdrażają systemy w obszarach klimatyzacji, chłodnictwa i wentylacji zarówno w przemyśle spożywczym jak i w innych gałęziach przemysłu, np.: w hotelarstwie. Równolegle powstają kolejne rozwiązania, poszerzające podstawową ofertę firmy. Firma postawiła na innowacje,  które  mają stać się kamieniem milowym. Obecnie trwają prace m.in. nad unikalną w skali świata, innowacyjną technologią produkcji zagęszczania gęstwy twarogowej, która przyczyni się w przyszłości do automatyzacji i mechanizacji procesów.

 

Dziś około 70 proc. produkcji firmy trafia na eksport. Pod koniec lat 90-tych firma podjęła decyzje o ekspansji na rynki zagraniczne  wiedząc, że eksport to nie jest sprawa prosta. W chwili obecnej eksport skierowany jest na wiele krajów Europy z akcentem jednak na Rynki Wschodnie. Rynek rosyjski, białoruski czy np.: ukraiński różnią się pod wieloma względami od polskiego. O ile np.: w Polsce z linii produkcyjnych firmy Tewes-Bis wytwarzany jest twaróg  „formowany”, to na rynkach wschodnich preferuje się formę twarogu „sypkiego”. Niuansów i wyjątków jest więcej, ale przez lata obecności na rynkach zagranicznych firma nauczyła się indywidulanie podchodzić do klienta i jego zróżnicowanych potrzeb. Tak powstały jedne z najnowszych innowacji Tewes-Bis – automatyczna wanna do prasowania sera zainstalowana na Łotwie czy kompleksowe linie na rynki wschodnie do produkcji twarogu „sypkiego” o stałej wagowości. Każda z naszych maszyn czy urządzeń to autorski projekt firmy. Część jest robiona na masową skalę, a większe i bardziej zindywidualizowane projekty przygotowuje się na potrzeby konkretnego odbiorcy.

Obecnie obserwujemy w państwach Europy Wschodniej ten sam proces modernizacji zakładów, jaki przechodziła Polska w ostatnim dwudziestoleciu. Intensywnie poszukuje się tam linii produkcyjnych charakteryzującymi się energooszczędnością oferowanych rozwiązań technologicznych. efektywniejszych, o większych mocach produkcyjnych niż używane obecnie. Stanowiło i stanowi to wyzwanie dla firmy Tewes-Bis, których specjalistyczne i kompleksowe projekty są szyte na miarę. Dostarczanie nowatorskich technologii przez krajowych (np.: ukraińskich czy białoruskich) producentów to nie lada wyzwanie a to daje przewagę naszej polskiej firmie. Aby uzyskać pozycje lidera na tamtych rynkach firma otworzyła firmy Tewes RU oraz Tewes BIEL, które mają za zadanie lepszą penetrację rynku oraz przy globalnych rozwiązaniach firmy uzyskać indywidualne dostosowanie do lokalnych wymogów.

W chwili obecnej, z uwagi na 25-lecie działalności firmy, opracowywana jest strategia dynamicznego rozwoju, która ma rozszerzyć portfolio produktów i pozwoli rozwijać się sektorowo i geograficznie. Zrównoważony wzrost sprzedaży pozwoli inwestować w innowacyjność. Założona jest w strategii 2022 pełniejsza penetracja obecnych rynków jak i wejście na rynki nowe. Obecnie firma w najbliższym roku wdroży swój pierwszy w  Mołdawii, wspierając w projektowaniu i kompleksowym wyposażeniu mleczarni we wszystkie urządzenia jak i wejście na rynek węgierski oraz amerykański, oferując specjalistyczne urządzenia firmy Tewes-Bis. Z uwagi na elastyczne podejście chcemy wejść na rynek farmerski – małe mikro-mleczarnie, zarówno w Polsce jak i innych krajach Europy.

Firma prowadzi również rozmowy z partnerami na innych rynkach i kontynentach. Z bardziej egzotycznych rynków, na których firma chce zaistnieć w przyszłości, to Korea Południowa czy Ameryka Południowa, co może uczynić z firmy Tewes-Bis potentata na skalę światową.